“Dankzij RentMyBrain kijk ik met nog meer vertrouwen naar de toekomst”

Een interview met Dokter Liesbeth Laureyn en RentMyBrain consultant Dorien (door: Marielyne Millecam)

Het was ergens in november 2020 toen ik voor het eerst hoorde over RentMyBrain. Een nieuwsbrief vloog mijn digitale brievenbus binnen. Was het louter de vormgeving (het in het oog springende logo of de perfect gekozen naam Rent-My-Brain?)? Of toch eerder het inhoudelijke? Iets maakte me in ieder geval voldoende enthousiast om meer te weten te komen over die zogezegde ‘wondere wereld van de financiële optimalisatie’. Toen ik onlangs hoorde over het afgeronde traject bij Dokter Liesbeth Laureyn, zag ik dat dan ook als de uitgelezen kans om met klant en consultant in gesprek te gaan. Lees hier hoe dat ging!

Op een woensdagochtend ontmoet ik dokter Liesbeth Laureyn, een ambitieuze arts die zich vorig jaar volledig toegelegd heeft op de esthetische geneeskunde. Een goedlachse dame met warme persoonlijkheid. Ook Dorien is van de partij. Zij is een vaste en enthousiaste Brainer, die dokter Laureyn doorheen het RentMyBrain project ondersteunde en adviseerde.

Dr. Laureyn

Liesbeth, hoe lang ben jij al aan de slag als esthetisch arts?
Liesbeth: Ik ben eigenlijk spoedarts van opleiding. Esthetiek was initieel een hobby van me. Acht jaar lang combineerde ik mijn job op de spoedafdeling met esthetische behandelingen. Toen ik zag dat er zich een mooie groei aankondigde in mijn esthetische activiteiten, heb ik de sprong gewaagd. Sinds een goed jaar ben ik nu 100% esthetisch arts.

Rent My Brain heeft net een project bij jou mogen afronden, wat was de reden dat je Rent My Brain ingeschakeld hebt?
Liesbeth: Aangezien esthetiek een uitgegroeide hobby is, heb ik eigenlijk nooit de juiste administratieve of financiële fundamenten gelegd. Na een jaar full focus bezig te zijn, merkte ik enkele groeipijnen.
Ik kon wel eens polsen bij mijn boekhouder of ik goed bezig was, maar het was niet enkel de bevestiging waarnaar ik op zoek was. Ik had nood aan meer inzicht in mijn eigen business. Zelf ben ik niet zo hard gefocust op het cijfermatige. Ik ben van nature uit eerder een intuïtief persoon. De persoonlijke band met mijn patiënten staat steeds voorop.
Een vriendin van me kent Anke Vandenhouwe en vertelde me over Rent My Brain. Ik nam contact met haar op en na een intake gesprek zijn we het traject gestart.

Hoe verloopt zo een RMB traject?
Liesbeth: Eerst  was er een kennismakend gesprek met Ben en Anke, waarin geluisterd werd naar mijn verhaal. Zij voelden perfect aan waaraan ik nood had en hebben veel achter de schermen gewerkt om mijn beroep te begrijpen en mij zo de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Later werd Dorien geïntroduceerd die mijn steun en toeverlaat werd tijdens dit traject.

Dorien

Dorien, jij bent dus de RMB’er waarover dokter Laureyn het heeft. Hoe heb jij deze case aangepakt?
Dorien: Liesbeth geeft alles wat ze kan, harder werken dan ze al doet kan niet. Maar er meer uithalen, dat kan wel. Niet door meer te werken, maar door te optimaliseren. Zoals Liesbeth zelf al zegt, gaat zij heel intuïtief te werk. Wij hebben de cijfermatige kant van haar zaak in kaart gebracht, zodat ze klaar is voor de groei waar ze nu voor staat. Wat Liesbeth aanvoelde, hebben wij in cijfers vertaald.

Liesbeth: Dorien maakte inderdaad een analyse van welke behandelingen gekoppeld waren aan welke omzet, het aantal uren dat ik werk per type behandeling, kost per product, etc. Al snel bleek dat mijn meest gevraagde behandeling, me het minste opbracht.

Dorien: Dat klopt. De verschillende analyses goten we dan in een powerpoint om zo onze bevindingen en aanbevelingen te presenteren aan Liesbeth. Uiteraard hebben wij enkel een adviserende rol. Liesbeth kan nu zelf bekijken welke zaken ze aanpast en welke ze liever behoudt.

Liesbeth: RMB is voor mij een volwaardig klankbord. Hun expertise helpt mij om de juiste keuzes te maken om future proof te worden.

Waarin zit die expertise dan van RMB waarover je spreekt?
Liesbeth: Zowel Ben en Anke als de RMB consultants zijn breed onderlegd. Ze hebben een fantastisch inzicht in cijfers en weten perfect waarover ze spreken. Ze hebben de ervaring en kennis van grote bedrijven, maar door nu zelf een zaak op te starten kunnen ze ‘the bigger picture’ ook toepassen op de niche van de kleinere tot middelgrote bedrijven. De beslissingen die ze voor hun eigen zaak maken, komen ook terug in het ondersteunen van hun klanten. Dit maakt hen uiterst geloofwaardig. Ik voel me begrepen en heb 100% vertrouwen in hun analyses en advies.

Wat is het resultaat van het RMB traject?
Liesbeth: RMB heeft mijn business meer structuur gegeven. Ik heb dankzij hen inzicht in de cijfermatige kant van mijn zaak en heb hierdoor een stevige basis om te bouwen aan mijn toekomst. Dat geeft me rust.

Ik heb controle over mijn dagindeling, een overzicht van mijn inkomsten en uitgaven en een beter stockbeheer. Dat verloopt trouwens op een heel toegankelijke manier: via een app op mijn iPad registreer ik de uitgevoerde behandelingen en wordt in real time mijn rapportering bijgewerkt. Ik heb nu op elk gewenst ogenblik zicht op mijn rendement (op het niveau van behandeling, dag of wat dan ook).

Mijn intuïtieve aanpak blijf ik behouden, maar die is nu ook onderbouwd en ik weet welke koers ik wil varen. Mijn vertrouwen in mijn zaak en mijn omzet heeft een enorme boost gekregen.

Hoe kijk je nu naar de toekomst?
Liesbeth: Met een gerust hart. Misschien breid ik mijn praktijk wel uit. Ik wil er bijvoorbeeld graag nog laserbehandelingen bij nemen. Met 30 patiënten per dag, heb ik ook nog weinig tijd over voor administratie en beheer van mijn sociale media. Ook dit is iets waarover nog nagedacht moet worden. Daarom blijf ik beroep doen op Rent My Brain, om zo op een gezonde manier verder te kunnen groeien.

Dorien: Het voortraject is nu afgerond, maar wij blijven vinger aan de pols houden. Op maandelijkse basis praten Liesbeth en ik bij over de gang van zaken. Wij blijven Liesbeth verder ondersteunen en denken met haar mee.

En als laatste vraag misschien nog deze: Zou je RMB aanraden aan collega-ondernemers?
Liesbeth: Absoluut! RentMyBrain is een aanrader voor elke ondernemer die perfectionistisch is, controle wil hebben over zijn/haar business en vinger aan de pols wil houden. Zeker als je zelf geen kaas gegeten hebt van cijfers en analyses. Maar ook grotere bedrijven hebben er baat bij. Met RMB haal je een professioneel klankbord in huis. Jouw financiële processen worden in kaart gebracht en de optimalisatiemogelijkheden worden je voorgeschoteld.

Bedankt Liesbeth, ik wens je veel succes in de verdere uitbouw van jouw levenswerk!
En bedankt Dorien, veel succes in het ondersteunen van dokter Laureyn en met jouw andere projecten!